Bijdragen | Bebat Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijdragen

Hier vindt u een overzicht van de actuele bijdragen.

Actuele bijdragen

Als deelnemer bij Bebat betaalt u jaarlijks een forfaitaire bijdrage van € 60 (excl. btw) aan Bebat. Daarnaast betaalt u een milieubijdrage of een administratieve bijdrage per op de markt gebrachte draagbare, industriële of automotive batterij of accu.

Voor retroactieve aangiftes geldt de milieu- of administratieve bijdrage die geldig was op het moment dat de batterij of het toestel met batterij op de markt werd gebracht. Hier kan u de historiek van de bijdragen terugvinden.

Sinds 01/01/2019 werden de bijdragen voor draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s gewijzigd. 

Wat veranderde er op 1 januari 2019?

De wijzigingen zijn ingegaan per 01/01/2019 voor wat betreft de verkopen tussen professionelen (fabrikanten, invoerders, groot- en kleinhandelaars). Er is een overgangsfase voorzien tot ten laatste 01/04/2019 voor verkopen aan consumenten, zodat bestaande stocks nog gedurende 3 maanden aan de bijdragen van 2018 verkocht kunnen worden.

De wetgeving voorziet dat de milieubijdrage dient bepaald te worden per soort en per type batterij. Bebat pleitte bij de 3 gewestelijke administraties echter voor een evenwicht tussen differentiatie in bijdragen en administratieve eenvoud voor de deelnemers en de distributie. Bijgevolg worden enkel de milieubijdragen voor lithium herlaadbare batterijen gedifferentieerd. 

Voor grote batterijen met een gewicht > 20 kg (uitz. loodbatterijen > 3 kg) geldt een administratieve bijdrage waarin de kosten van inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage niet zijn inbegrepen.  

Hier vindt u een overzicht van de gedifferentieerde bijdragen geldig vanaf 01/01/2019:

Heeft u nog vragen over de gedifferentieerde bijdragen? Klik hier.

Vragen over uw aangifte?

Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen.

Naar de FAQ